loader
konstverk av Viktor Lindbäck

KONSTUTSTÄLLNING 1 juni, 2017

1-28 juni ställer Viktor Lindbäck ut sina konstverk i vår PopUp Art

porträtt viktor lindbäckOm mig
Som konstnär arbetar jag med naturens ständiga förvandlingar och livscykler – genom fraktalkonst, mandala och foto. Jag skapar i gränslandet; i övergången, i vänteläget, vid sidan av. Mellan det frusna och det upplösta. I nödvändigheten av att åka bort och att återvända. Inspirationen kommer från naturen, och det ständigt skiftande ljuset; över året, över dygnet, över platsen och tiden. Varje konstverk är en bit levande natur; ett utsnitt ur livets ständigt föränderliga väv.

Bosatt i Överkalix, har jag nära till ett säreget naturlandskap, med dramatiska skiftningar mellan sommarens ljus och vinterns mörker. Men jag rör mig lika ofta i andra natur- och kulturlandskap, i andra delar av världen. Från Gotland till Gobiöknen. I det mänskliga medvetandets utmarker.

Fraktalkonst
Jag använder mig av fraktaler, för att beskriva mina upplevelser av naturens livskraft – som hela tiden tar sig nya former. Ordet fraktal kommer av latinets fractus, som betyder bruten. Ett fraktalmönster är alltid självliknande, dvs. består av delar som var och en är skalade kopior av det stora motivet. Naturens egna fraktalmönster kan ses bland annat i trädgrenar, snöflingor och vågor.

Min fraktalkonst är skapad av naturens strukturer, som jag renodlat i geometrisk, matematisk form. Även om jag tar datorn till hjälp i mitt arbete, för att rendera mina visioner till fysiska konstverk, är ingenting slumpgenererat av någon programvara, utan resultatet av en långsam manuell arbetsprocess där jag in i minsta detalj beräknar och styr slutresultatet. Varje tid och plats har sina egna färger, rörelser och strukturer. Mina fraktaler har därför också, var och en, sin egen unika karaktär.

Mandala
Ordet mandala kommer från sanskrit, betyder cirkel och används som namn på många olika typer av meditativa mönster med cirkeln som bas. Jag använder mig själv av mandalas som ett sätt att koncentrera en känsla, en tidpunkt och en plats. Det är hela tiden naturen själv; dess färger, former och livscykler som ger mig det råmaterial jag sedan bryter upp den invanda formen på, och inordnar i nya strukturer i mandalaform.

Foto
En kamera, i en eller annan form, har jag för det mesta inom räckhåll. Jag fotograferar natur, likaväl som människors skapelser. Helst fotograferar det trötta, vissna, våta och sönderfallande. I slutet. När dygnet, året och tiden vänder. Det organiska, dynamiska livet i arkitekturen. Upplösta strukturer. Andra landskap.

Analogt, digitalt eller mobilkamera – det varierar, och har ingen större betydelse för mig, så länge bara fotona håller för att materialiseras i en storlek av minst 15×15 cm. Oavsett tekniken, så är ett foto ändå alltid skapat av ljus och tid.

Hemsida: www.ormstunga.com
Kontakt och beställning: viktor@ormstunga.com 070-223 55 99

Strand Galleria

Storgatan 33, Luleå

© 2017 Strand Galleria

Webbplats av Lilla producenten